گرمایش از کف یک فناوری نوین و هوشمندانه برای گرم کردن ساختمان است که اتاق را مستقیماً از سطح ساختمان گرم میکند. این روش گرمایشی یک ویژگی لوکس در خانههای مدرن محسوب میشود که کل بخشهای خانه را به طور یکنواخت گرم میکند. اما به هر حال این روش گرمایشی نیز همانند دیگر روشها مزایا و معایبی دارد که لازم است قبل از استفاده از آن، این ویژگیها را مد نظر داشته باشید. اگر دوست دارید بدانید سیستم گرمایش از کف چیست و میتواند بر هزینه نصب و راه اندازی این سیستم گرمایشی تأثیر بگذارد،
سیستم گرمایش از کف چیست؟
سیستم گرمایش از کف روشی منحصر به فرد برای گرم کردن فضای ساختمان است که نحوه عملکرد آن با سایر روشها کاملاً متفاوت است. در این روش همان طور که از نام آن پیداست، سیستم گرمایشی در کف زمین کار گذاشته میشود و از همین رو قدم زدن در ساختمانی که مجهز به سیستم گرمایش از کف است، حسی کاملاً متفاوت نسبت به سایر سیستمهای گرمایشی همانند رادیاتور فن کویل و هواساز دارد.
جالب است بدانید که سیستم گرمایش از کف برای اولین بار توسط رومیان باستان ابداع شد. رومیان با کار گذاشتن کانالهایی در زیر زمین و کف حمام، محیط زندگی خود را گرم میکردند. بعد از آن استفاده از این روش در کشورهای کره و ژاپن مورد استفاده قرار گرفت و به مرور این روش تکمیل شد و به روش امروزی مبدل شد.درست در حوالی سال ۱۳۸۰ سیستم گرمایش از کف برای اولین با در ساختمانهای مسکونی ایران مورد استفاده قرار گرفت. پیش از آن نیز این روش گرمایشی در ورزشگاه آزادی نیز استفاده شده بود. در حال حاضر نیز در بسیاری از ساختمانهای مسکونی کشور از این روش گرمایشی استفاده میشود و طرفداران مخصوص به خود را دارد.
اجرای سیستم گرمایش از کف در استادیوم آزادی برای جلوگیری از یخ زدگی چمن ورزشگاه
در روش نوین سیستم گرمایش از کف، برای ایجاد گرما لوله پنج لایه نیوپایپ در سطح زیرین کف جاسازی میشود. این لوها که از داخل آنها آب گرم عبور میکند موجب ایجاد گرما در ساختمان میشوند و از آنجایی که لولهها در همه بخشهای کف به کار گرفته میشوند، به همین دلیل همه بخشهای خانه به صورت یکنواخت گرم میشود. معمولاً آب گرم در سیستم گرمایش از کف آبی، از طریق پکیج یا موتورخانه تأمین میشود. در روش دیگر سیستم گرمایش از کف نیز به جای لوله، المنتهایی در کف زمین قرار میگیرد که به وسیله نیروی برق داغ میشوند و گرمایش ساختمان را تأمین میکنند.
حرارت همیشه از سمت پایین به سمت بالا حرکت میکند. از همین رو زمانی که لولهها در کف زمین گرم میشوند، این گرما به سمت بالا حرکت کرده و تمام فضای ساختمان را به طور یکنواخت گرم میکند.
مزایای سیستم گرمایش از کف
سیستم گرمایش از کف مزایای زیادی نسبت به سایز انواع سیستمهای گرمایشی دارد که در ادامه میتوانید با مهمترین این مزیتها آشنا شوید.
• یکی از مهمترین مزایای استفاده از سیستم گرمایش از زمین، کاهش مصرف انرژی است. زمانی که سیستم گرمایشی در کف زمین کار گذاشته میشود، دمای تمام بخشهای ساختمان به صورت یکنواخت گرم خواهد شد.
• از طرف دیگر شما با قدم زدن روی زمینی که مجهز به سیستم گرمایش از کف است، گرما را احساس میکنید؛ در حالی که در سایر سیستمهای گرمایشی چنین وضعیتی وجود ندارد.
• از طرف دیگر زمانی که از این سیستم برای گرمایش ساختمان استفاده میشود، سرامیکها یا پارکت کف به هیچ عنوان خیس و نم دار نخواهد شد و از طرفی استفاده از این سیستم گرمایشی از تعریق کفپوشها نیز جلوگیری میکند.
• استفاده از سیستم گرمایش از کف موجب جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی میشود. هر چقدر سیستم گرمایشی گرمای هوا را در سطوح بالاتری ایجاد کند، مقدار تبادل حرارت با هوای سرد بیشتر میشود و انرژی بیشتری به هدر میرود. از آنجایی که گرمایش در سیستم گرمایش از کف درست از پایینترین بخش ساختمان ایجاد میشود، هدر رفتن انرژی و گرما نیز به پایینترین سطح خود میرسد.
الگوی سیستم گرمایش از کف و چرخش جریان هوا و یکنواختی دما
• سیستم گرمایش از کف بازدهی بیشتری نسبت به سایر روشهای گرمایشی دارد و گرما را به صورت یکنواخت در تمام بخشهای ساختمان پخش میکند.
• یکی دیگر از مزیتهای سیستم گرمایش از کف این است که لازم نیست برای گرم کردن ساختمان خود از یک وسیله جداگانه و جاگیر در فضای خانه استفاده کنید. با به کار بردن این سیستم گرمایشی شما به هیچ وسیله گرمایشی در خانه خود نیاز نخواهید داشت و میتوانید از همه فضای خانه خود برای قرار دادن لوازم تزئینی و دکوری استفاده کنید.
• سیستم گرمایش از کف نیاز به مراقبت و نگهداری خاصی ندارد و اگر درست و اصولی نصب شود میتوانید تا حدود ۳۰ سال بدون هیچ مشکلی از آن استفاده کنید. تقریباً همه روشهای گرمایشی نیاز به مراقبت و سرویس کردن سالانه دارند و همین موضوع نیز موجب میشود تا هر ساله هزینه زیادی را برای تعمیر آنها در نظر بگیرید. اما با نصب سیستم گرمایش از کف دیگر هیچ گونه نگرانی از بابت تعمیرات سالانه نخواهید داشت و میتوانید تا سالیان سال بدون هیچ مشکلی از گرمای مطلوب فضای خانه خود لذت ببرید.
• امکان قطع و وصل کردن سیستم گرمایش از کف با استفاده از شیرآلات متصل به آن، به راحتی امکان پذیر است.
• یکی دیگر از مزیتهای استفاده از سیستم گرمایش از کف این است که هوا را همانند سایر روشهای گرمایشی خشک نمیکند و به همین دلیل شما بعد از نصب این سیستم گرمایشی هوای مطبوع و مناسب در تمام فضای خانه را تجربه خواهید کرد.
• از دیگر مزیتهای این روش گرمایشی میتوان به ایمنی بودن و راحتی آن اشاره کرد. وجود شوفاژ، بخاری و شومینه در خانه خطرات زیادی را به دنبال دارد و لمس کردن این لوازم به طور مستقیم میتواند موجب ایجاد سوختگی و مشکلاتی از این قبیل شود. اما با نصب این سیستم گرمایشی دیگر نگران مشکلات امنیتی نخواهید بود.
وجود سیستم گرمایشی در دست رس مانند شوفاژ میتواند باعث سوختی دست شود.
• به علاوه سیستم گرمایش از کف موجب ایجاد دوده و کثیفی در دیواره آن نمیگردد و در بخشهایی از ساختمان همانند حمام و سرویس بهداشتی که رطوبت بیشتر وجود دارد، از ایجاد قارچ و کپک جلوگیری میکند.
• جالب است بدانید که در سیستم گرمایش از کف آبی دمای آب درون لولهها در حدود ۳۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد گرم میشود، اما در سایر روشهای گرمایشی دمای آب باید به حدود ۴۰ تا ۸۵ درجه سانتی گراد برسد و از همین رو حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی میشود.
سیستمهای گرمایش از کف بر اساس انرژی مصرفی مورد استفاده، به دو گروه سیستم گرمایش از کف الکتریکی و آبی تقسیم میشوند که در ادامه میتوانید بیشتر با ویژگیهای این دو نوع آشنا شوید.
انواع سیستم گرمایش از کف
۱– سیستم گرمایش از کف الکتریکی
سیستم گرمایش از کف الکتریکی همان طور که از نام آن نیز پیداست با استفاده از نیروی الکتریکی گرمایش ساختمان را تأمین میکند. به همین منظور در سیستم گرمایش از کف الکتریکی المنتهایی با مقاومت الکتریکی بالا روی سطح زمین تعبیه میشود و داغ شدن این المنتها موجب گرم شدن فضای ساختمان میگردد. از مهم ترین مزیتهای روش گرمایش از کف این است که نصب آن سریع و آسان است.
به پکیج و لوله کشی خاصی احتیاج ندارد و از آنجایی که با برق کار میکند، هیچ نشتی نیز در آن اتفاق نمیافتد. اما از طرفی این روش معایبی را نیز به دنبال دارد. از آنجایی که روش گرمایش از کف الکتریکی از نیروی برق برای گرم کردن خانه استفاده میکند، هزینه برق مصرفی آن معمولاً زیاد است و از همین رو مخصوصاً در ایران که هزینه برق نسبت به آب و گاز بیشتر است، چندان مقرون به صرفه نیست.
سیستم گرمایش از کف الکتریکی به صورت قرار گیری المنت و اتصال آن به جریان برق انجام میشود.
۲– سیستم گرمایش از کف آبی
سیستم گرمایش از کف آبی با تعبیه لولههای آب در کف زمین اجرا میشود. به طور معمول جنس لولههای مورد استفاده در این سیستم گرمایشی از مس و پیویسی هستند و عبور جریان آب داغ از داخل این لولهها موجب ایجاد گرما در ساختمان میگردد.
اما این موضوع را نیز باید مد نظر داشته باشید که برای گرم شدن آبی که در لولهها جریان دارد، نیاز به پکیج و رادیاتور است. به طور معمول راه اندازی سیستم گرمایش از کف آبی معمولاً به هزینه و زمان بیشتری نیاز دارد و از طرف دیگر این روش باید کاملاً به صورت حرفهای و اصولی انجام شود و در صورت بروز کوچک ترین مشکلی ممکن است لولهها دچار نشتی شوند.
از آنجایی که این سیستم زیر کفپوشها تعبیه میشوند و روی آنها با سیمان پوشش داده میشود، در صورت بروز مشکل باید کل کف را خراب کرد. اما به هر حال این روش گرمایش از کف مصرف انرژی پایینی دارد و از همین رو مقرون به صرفه تر است و اگر اصولی و درست وصل شود، تا سالها بدون هیچ مشکلی کار خواهد کرد.
معایب سیستم گرمایش از کف + ۷ نکته کلیدی
گرمایش از کف مزایا و معایب متعددی دارد، اما بسیاری از معایبی که به این سیستم گرمایشی نسبت داده میشود، شایعاتی هستند که پایه و اساس علمی ندارند. در ادامه میتوانید به طور دقیق بدانید که معایب گرمایش از کف چیست.
یکی از بزرگ ترین و اولین و معایب گرمایش از کف، مدت زمانی است که این سیستم گرمایشی برای ایجاد گرما نیاز دارد. به طور کلی سیستم گرمایش از کف برای شروع کار و رسیدن به یالاترین دما، به حدود ۳۶ ساعت زمان نیاز دارد. به طوریکه در مرحله اولیه با دمای ۲۰ درجه سانتی گراد روشن میشود. سپس شما میتوانید هر ۱۲ ساعت، پنج درجه گرمای سیستم گرمایشی را افزایش دهید و در طول ۳۶ ساعت به دمای ایده آل و مورد نظر خود حدود ۳۵ درجه سانتی گراد برسید.
این موضوع به این دلیل است که گرمای ناگهانی و زیاد این سیستم به کفپوشها شوک وارد نکند و موجب بروز خسارت و مشکلات جدی نگردد.
یکی دیگر از معایب این سیستم گرمایشی این است که شما بعد از استفاده از این روش برای گرم کردن ساختمان نمیتوانید در ظاهر کفپوشها تغییر ایجاد کنید این موضوع میتواند برای برخی از افراد مشکل ساز شود. تنها امکان ایجاد تغییرات جزئی در کفپوشها وجود دارد که همان هم باید با دقت و نظارت دقیق انجام شود.
از دیگر معایب سیستم گرمایشی میتوان به مرحله کف سازی قبل از اجرای سیستم گرمایشی اشاره کرد. برای این کار باید روی لولههای آب، برق و گاز را با استفاده از ملات سیمان هموار نمود و سپس سیستم گرمایش از کف را روی آن اجرا کرد. بعد از اجرای سیستم گرمایش از کف دوباره روی آن با سیمان پوشانده میشود و سپس کفپوشها روی این بخش قرار میگیرند.
موضوع دیگری که باید در مورد این روش گرمایشی مد نظر داشته باشید، تنظیم متناسب دما است. زمانی که دمای سیستم گرمایش از کف به طور درست تنظیم نشود، ممکن است با راه رفتن روی زمین احساس داغی زیادی را تجربه کنید، که البته این موضوع در شرایط عادی اتفاق نخواهد افتاد.
معمولاً ممکن است به دلیل نصب نادرست و لوله کشی اشتباه لولهها بیش از حد داغ شوند که این موضوع مشکلات جدی را در برخواهد داشت. در صورتی که اجرای سیستم گرمایش از کف درست و حساب شده انجام شود، شما با قدم زدن روی کفپوشها هیچ گونه احساس داغی نخواهید داشت؛ زیرا حرارت کفپوش از حرارت بدن کمتر است و نهایت تا ۳۷ درجه گرم میشود.
به طور کلی استفاده از روش گرمایش از کف برای مناطق سردسیر چندان مناسب نیست، از همین رو لازم است در صورت استفاده از این سیستم گرمایشی برای گرم کردن فضای خانه از شومینه بخاری رادیاتور نیز استفاده شود.
توجه داشته باشید که مراحل نصب سیستم گرمایش از کف به طور مستقیم در کیفیت و مشکلات بعد از آن نقش مهمی دارد و از همین رو لازم است این کار حتماً توسط افراد حرفه ای و با تجربه انجام شود.
بروز نشتی و خرابی در این سیستم گرمایشی مستلزم کندن کل کف ساختمان است و هزینه و دردسر زیادی را به دنبال خواهد داشت. سعی کنید برای نصب این روش گرمایشی حتما از مواد اولیه مرغوب و درجه یک و افراد خبره و ماهر کمک بگیرید تا بعدا با مشکلات جدی روبرو نشوید